Lankadominanssi - näin onnistut kirjoneuleessa

Kuvassa: Kissakestit - sukat (Fingering)

 

Kirjoneule on ihana tapa neuloa värikkäitä neuleita ja erilaisia kuvioita.Kirjoneuleella tarkoitetaan neuleita, joihin muodostetaan erilaisia kuvioita neulomalla kahdella tai useammalla eri värisellä langalla.

Kirjoneule voi tuntua monimutkaiselta neuloa ja haasteeksi voi muodostua kiristävät langanjuoksut sekä kuvion epätasainen erottuminen pohjasta, mutta erinäisillä tekniikoilla ja harjoittelulla onnistut varmasti!

Kokosimme alle vinkkejä miten onnistut kirjoneuleissa käyttämällä lankadominanssia sekä muutamia muita kikkoja, jotka on meillä ahkerassa käytössä.

 

 

Lankadominanssi

Kirjoneuleeseen saat siistin pinnan ja kuvion erottumaan hyvin käyttämällä lankadominanssia. Lankadominanssilla tarkoitetaan sitä, että toinen kirjoneuleessa käytettävistä langoista dominoi, jolloin se erottuu neulepinnasta paremmin. Yleensä kirjoneuleessa dominoivina lankoina käytetään niitä, joilla neulotaan kuviot. 


Näin neulot käyttäen lankadominanssilla

Aseta langat etusormellesi niin, että dominoiva lanka on etummaisena eli pysyy lähempänä sinua ja pohjalanka taaemmaksi. Jos kuviossa käytetään useampaa kuvioväriä niin ne kummatkin asetellaan sormelle aina etummaiseksi ennen pohjaväriä. 



 

Neulottaessa pohjaväri neulotaan kuviovärin päältä ja kun taas kuvioväri neulotaan pohjavärin alta. 

Langat pysyvät siististi järjestyksessä, kun pidät ne erossa toisistaan; pohjavärin itsestäsi oikealla puolella ja kuviovärin itsestäsi vasemmalla puolella.

Tykkään käyttää pieniä koreja, joita toiseen tulee pohjalanka ja asetan sen itsestäni oikealle puolelle pöydälle tai sohvalle. Toiseen koriin laitan kuviolangat ja asetan sen itsestäni vasemmalle puolelle. Matkustaessa käytän pieniä meikkipusseja tai penaaleja pitämään langat erossa toisistaan. Tämä on käänteentekevä kikka, sillä langat eivät sotkeudu keskenään ja neulominen pysyy miellyttävänä!

 

Lankadominanssin avulla myös työn takapuolesta tulee todella siisti. Kun kurkkaat työsi taakse, tulisi langanjuoksujen olla siististi suorina ‘viivoina’, niin ettei ne kiristä tai lörpötä löysinä.

 

Sovittaminen

Kuten aina neuloessa, kannattaa neuletta sovittaa usein myös kirjoneuleen kohdalla, jotta vältät huonosti istuvan neuleen ja mielipahan sen purkamiselta.



Puikkojen koko

Riippuen käsialasta, kirjoneuletta kannattaa neuloa 0.25-1.00 mm suuremmilla puikoilla, kuin millä neuloisit sileää, sillä kirjoneule on huomattavasti joustamattomampaa verrattuna sileään neuleeseen tai joustinneuleeseen. Suuremman puikkokoon käyttäminen luo lisää joustavuutta ja ehkäisee liian tiukan neuloksen ja istuvuuden.



Värit

Kirjoneuleeseen kannattaa valita värit, jotka erottuvat toisistaan selkeästi. Voit sekoittaa kirkkaita, murrettuja ja pastellisia sävyjä keskenään tai käyttää pelkästään esimerkiksi pastellisia sävyjä, kunhan sävyt erottuvat toisistaan, esim. Vaaleanpunainen + vaaleansininen, vaaleankeltainen + laventeli.

 

 

Langat

Myös lankojen valinta vaikuttaa neuloksen tasaisuuteen. Varsinkin aloittelijan on hyvä valita langat, jotka ovat mahdollisimman samanlaiset tai mieluiten samaa lankaa. Juoksevuuden (grammat / metrit)  ja neuletiheyden (silmukat x kerrokset) on hyvä vastata toisiaan mahdollisimman lähelle, jolloin neulos pysyy näiden lankojen välillä mahdollisimman samana. Lankojen materiaali vaikuttaa myös, esimerkiksi Drops Nord (50g / 170m) ja dyecat STUDIOn Kitten sukkalanka (50g / 175m) ovat lähellä toisiaan juoksevuudessa, mutta materiaalit eroavat toisistaan tehden Drops Nordista liukkaamman langan neuloa jättäen helposti liian pitkiä langanjuoksuja ja löysiä silmukoita neuleeseen.

Kokemuksen karttuessa eroihin on helpompi varautua ja lankoja voi sekoitella vapaammin ilman pelkoa, että neuloksesta tulee epätasainen.



Lankojen määrä

Kirjoneuletta voi neuloa kahdella tai useammalla langalla. Helpointa on kuitenkin aloittaa kirjoneuleen neulominen vaihdellen kahdella eri värillä, jolloin lankoja on helpompi kontrolloida. Kokemuksen karttuessa lankoja voi lisätä tarpeen mukaan, itse tykkään neuloa maksimissaan kolmella eri langalla, eli pohjaväri + 2 kuvioväriä, samaan aikaan, jolloin neulominen pysyy mielekkäänä. Tarvittaessa useampia värejä voi myös silmukoida.



Kiristävät langanjuoksut

Kiristävät langanjuoksut on yksi yleisimmistä esteistä, joka saa neulojan helposti kääntymään pois kirjoneuleista tai ainakin raapimaan päätään tuskaisena.

Silmukoita kannattaa kevyesti ‘venytellä’ puikolla tasaisin väliajoin, jolloin langanjuoksut asettuvat paremmin neuleen luonnolliseen venymiseen.

Katso alta kuvalliset vinkit venyttelyyn.

 

 

Koon muokkaaminen

Kirjoneuleen kokoa voi muokata kuviosta riippuen poistamalla tai lisäämällä silmukoita. Suuret ja yhtenäiset koko neuleen alueen täyttävät kuviot voivat olla monimutkaisempia muokata, kuin toistuvat pienet kuviot, joiden väliin jää usein useampia silmukoita pohjavärillä.

Mikäli haluat välttyä matikalta ja miettimiseltä, voit myös käyttää puikkokokoa koon muokkaamiseen, erityisen kätevä tämä kikka on villasukissa varsinkin jalkapohjassa, jossa usein muutenkin on tarve tiiviimmälle neulokselle. Puikkokooksi suosittelen 0.25-0.50 mm suurempaa tai pienempää, jolloin jälki ei muutu liian näkyvästi. Fingering vahvuisissa sukissa käytän 2.50 mm puikkoja varressa ja 2.25 mm puikkoja kantapäässä sekä jalkapohjassa. Toki usein automaattisesti lähden neulomaan kireämpää kantapäässä ja jatkan näin jalkapohjaan, jolloin puikkoja ei tarvitse vaihtaa. DK-vahvuisissa sukissa vastaavasti varsiin käytän 3.50 mm puikkoja ja kantapäihin sekä jalkapohjaan 3.00 mm puikkoja.



Neulospinnan tasoittaminen

Neulospinnan tasoittamiseen auttaa neulottaessa, ennen blokkausta sen kevyt ‘pemisteleminen’ eli hellävarainen venyttely eri suuntiin. Venyttely kannattaa tehdä niin, että otat siitä kiinni kahdella kädellä ja oikealla kädellä venyttelet pyörivin liikkein ylhäältä oikealle ja vasemmalla kädellä päinvastoin eli alhaalta vasemmalle pyörivin liikkein.

Kuvissa sukka ennen venyttelyä ja venyttelyn jälkeen.

Kun neule on valmis, se kannattaa ehdottomasti blokata. Blokkaamiseen voit käyttää siihen tarkoitettuja apuvälineitä, kuten sukkablokkeja, pehmeitä blokkialustoja, -johtoja tai -neuloja tai voit kääriä neuleen kosteana kuivan pyyhkeen väliin tai herkimpien neuleoden ja materiaalien kanssa kääriä kuivan neuleen kostean pyyhkeen väliin muutamiksi tunneiksi ja tämän jälkeen levittämällä se tasaiseksi kuivan pyyhkeen päälle.




Tässä oli muutamia meidän vinkkejä koottuna, voit jakaa omat vinkkisi kaikkien nähtäväksi kommenttikenttään!

 

Takaisin blogiin

Kommentoi

Huomaa, että moderoimme kommentointia. Hyväksymme kommentit aina ennen niiden julkaisua.