Hoito-ohjeet
Käyttämämme lankapohjat kehrätään Suomessa vähän käsitellystä suomalaisesta lampaanvillasta. Osa lankoihimme päätyvästä raakavillasta saatetaan pestä Englannissa tai Belgiassa, sillä Suomessa ei ole riittävän tehokasta villan pesupalvelua suurille raakavillan määrille.
Langan valmistuksessa ei ole käytetty pesun ja värjäyksen lisäksi ylimääräisiä kemiallisia käsittelyaineita, kuten koinsuojausta tai superwash-käsittelyä, minkä takia langoistamme valmistettujen tuotteiden kanssa kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota villan huoltoon ja tuholaisten torjuntaan.
Olemme koonneet kätevän listan, josta löydät ohjeita ja vinkkejä neulehuoltoon aina neuleprojektin alusta sen elinkaaren loppuun.
Langan valinta
Kannustamme kaikkia kokeilemaan lankojamme ennakkoluulottomasti, käsitöiden kuuluu olla hauskaa eikä sääntöjä tarvi seurata liian tarkasti!
Tärkeintä lankaa valittaessa on aina tehdä valinta langa käyttötarkoituksen perusteella. Esimerkiksi villasukkiin suosittelemme tiukkakierteisiä ja vahvikkeellisia lankoja, jotka kestävät kovaakin kulutusta. Tällaisia ovat mm. valikoimamme Kitten sukkalanka sekä Sukka DK. Vahvikkeellisella langalla tarkoitetaan lankoja, joihin on lisätty toista kuitua vahvistamaan lankaa. Lankojen vahvikkeena käytetään mm. nylonia, polyamidia, kasvikuituja kuten hamppua tai nokkosta, myös mohair voi toimia vahvikkeen tavoin. Sukissa voit käyttää myös 100% villaisia lankoja, tällöin olisi hyvä, että käytetty villakuitu olisi vahvaa kuten esimerkiksi ahvenanmaanlampaan villaa ja että langassa on tiukka ja jykevä kierre, jolloin hankausta ei pääse tapahtumaan eikä lanka kulu.
Muihin neuleisiin soveltuvat kaikki villalangat erinomaisesti ja ne kannattaakin ensisijaisesti valita tunnun ja näön perusteella; helposti kutiavalle iholle suosittelemme kampalankojamme Kamapalanka Fingeringia ja DK:ta sekä pehmeän muhkeita hahtuvalankoja Hahtuvalanka Chunkya sekä Worstedia. Sukkalangoistamme voit neuloa myös puseroita, pipoja ja muita asusteita. Voit esimerkiksi kokeilla neuloa Kitteneitä suuremmilla 4.00-4.50 mm puikoilla ja yhdistää vaikka mohairiin, jolloin lopputuloksenä on muhkeahko ja pörröisen pehmeä neule.
Puikkojen valinta
Puikkojen valintaan vaikuttaa langan vahvuuden lisäksi mm. oma käsiala, neuleen käyttötarkoitus sekä valmiiseen neuleeseen haluttu tekstuuri.
Villasukkia kannattaa lähteä kokeilemaan valitsemalla puikkosuosituksen ohuemman vaihtoehdon. Neuloksen tulisi olla tiukkaa, jotta sukista tulee kestävät, löyhä neulos hankautuu helpommin rikki.
Kirjoneuleissa suosittelemme kuitenkin puikkosuosituksen paksumpaa vaihtoehtoa, jotta neuleesta ei tule liian tiukkaa ja työssä säilyy joustavuus.
Puseroita ja pipoja neuloessa voi käyttää puikkosuosituksen paksumpaa vaihtoehtoa hyvänä suuntana, mutta suosittelemme rohkeasti kokeilemaan eri kokoisia puikkoja.
Värjäyserät
Käsinvärjätyissä sävyissä voi olla suuriakin vaihteluita eri värjäyserien kesken. Ostaessasi useamman vyyhdin samaa sävyä, pyrimme aina valikoimaan saman värjäyserän langat ja toisiaan mahdollisimman lähelle vastaavat sävyt. Suosittelemme kuitenkin ostamaan erityisesti suurempiin neuletöihin kaikki langat samalla kerralla, jotta kaikki langat olisivat samaa värjäyserää. Mikäli lankoja ei ole riittävästi samasta erästä värjäämme ne mielellämme!
Langan keriminen ja neulominen
Neulottaessa käsinvärjätyistä langoista on neulejälki ja -kuviointi aina uniikki, voit kuitenkin vaikuttaa lopputulokseen muutamilla kikoilla;
Mikäli haluat neuleen värinvaihtelun mahdollisimman sattumanvaraiseksi ja näin ollen välttää samojen värien kerääntymisen tai raidoittumisen, suosittelemme vuorottelemaan neulottaessa kahden eri vyyhdin välillä joka toinen tai kolmas kerros.
Värjäystekniikastamme johtuen vyyhdin ulkopuolella on paljon eri sävyjä sekä specklejä ja sisäpuolella enemmän pohjasävyä. Voit tasoittaa neulejälkeä kerimällä yhden vyyhdin kahdeksi keräksi tai useamman vyyhdin kohdalla vuorottelemalla kerimisen kanssa aloittamalla vyyhdin sisä- tai ulkopuolen kanssa.
Viimeistely
Suosittelemme aina viimeistelemään neulotut ja virkatut käsityöprojektit ennen käyttöönottoa, sillä viimeistelyn jälkeen työn jälki tasoittuu ja työ asettuu lopullisiin mittoihinsa.
Kastelu - kolme tapaa viimeistellä neule kastelemalla:
Veteen upottaminen
Aloita kastelemalla neule kevyesti kädenlämpöisessä tai viileässä vedessä painellen kevyesti, mutta vältä hankausta. Neule voi liota vedessä useamman tunnin, voit halutessasi lisätä veteen villalle tarkoitettua pesuainetta, kuten esimerkiksi lanoliinia sisältäviä pesuaineita, jotka pehmentävät neuletta sekä tekevät siitä paremmin likaa- ja vettähylkivän.
Puristele neule varovasti kuivaksi, varo ettei se pääse venymään lainkaan nostettaessa. Voit myös kaataa neuleen vesineen lavuaariin ja kevyesti painella ylimääräistä vettä pois. Levitä seuraavaksi kostea neule kuivan pyyhkeen päälle ja pyöritä se kevyesti rullalle, jotta ylimääräinen vesi imeytyy pyyhkeeseen. Levitä neule uuden, kuivan pyyhkeen päälle esimerkiksi kuivaustelineelle tai kylpyhuoneen lattialle kuivamaan ja blokkaa (lisätietoja blokkauksesta alla) neule lopulliseen muotoonsa.
Kostea pyyhe
Kastele pyyhe kevyesti ja asettele neule pyyhkeen päälle. Kääri seuraavaksi pyyhe ja neule rullalle antaen niiden olla rullattuna jonkin aikaa. Levitä avattu pyyhe ja neule tasolle kuivamaan. Voit halutessasi kostuttaa toisen pyyhkeen ja asetella sen neuleen päälle, mikäli neule tuntuu liian kuivalta. Blokkaa neule muotoonsa kun se on vielä hieman kostea.
Suihkupullo
Aseta neule tasolle, esimerkiksi pyykkitelineelle tai kylpyhuoneen lattialle pyyhkeen päälle ja suihkuta kumpikin puoli kosteaksi suihkupullolla ja jätä kuivamaan. Blokkaa neule muotoonsa kun se on vielä hieman kostea.
Blokkaus
Blokkaamisella tarkoitetaan neuleen tai käsityön viimeistelyä, jossa työ venytetään lopulliseen muotoonsa vastaamaan ohjeessa annettuja lopullisia mittoja. Esimerkiksi pitsi- ja palmikkoneuleet kannattaa aina blokata, jotta neulos avautuu ja kuviot pääsevät kauniisti esille.
Blokata voi monilla eri tavoilla, mutta idea on kaikissa sama; aseta kostea työ tasolle venytellen sen tasaisesti muotoonsa ja kiinnittämällä esimerkiksi nuppineuloilla tai pyykkipojilla paikoilleen. Tasoksi kelpaa esimerkiksi kuivausteline, lattia tai vaikka sänky, jonka päälle asetetaan pyyhe työn ja tason väliin. Voit myös käyttää blokkaukseen tarkoitettuja blokkauslevyjä, jooga- tai jumppamattoa tai vaikka retkeilyssä käytettäviä makuualustoja. Työn kiinnittämiseen soveltuvat pyykkipojat, nuppineulat tai vaikka nastat. Huomaathan asetella kiinnikkeet tiheästi työn ympärille, jottei reunoihin muodostu “muhkuja” työn kuivaessa. Irrota työ venytyksestä kun se on kuiva.
Pistelevä neule tai villa
Mikäli neuletyö tuntuu pistelevältä tai kutittavalta, voit kokeilla pehmentää sitä etikkakylvyssä tai lanoliinia sisältävän pesuaineen avulla.
Etikka auttaa sulkemaan villakuidulle ominaiset suomut tehden villasta pehmeämmän tuntuisen. Täytä astia viileällä vedellä ja lisää loraus (muutama ruokalusikallinen) etikkaa ja sekoita seos. Upota neule seokseen kevyesti painellen ja anna liota seoksessa jonkin aikaa (20-60 min) ja puristele neule kuivaksi. Etikan sijaan voit käyttää lanoliinia sisältävää, villalle tarkoitettua pesuainetta.
Puhtaanapito
Villaiset tuotteet kannattaa aina ensisijaisesti tuulettaa ulkona tai pakastaa - talvella voit tehdä lumipesun villaisille tuotteille. Paikallisen tahran kannattaa antaa kuivaa ensiksi ja rapsuttaa kuivanutta likaa pois. Mikäli lika ei lähde rapsuttamalla sen voi kokeilla pestä paikallisesti.
Aurinko
Voit viedä kellastuneet valkoiset neuleet muutamaksi tunniksi trai päiväksi auringonpaisteeseen, sillä auringonvalo on hyvä valkaisemaan kellastuneita sävyjä.
Tuulettaminen
Ripusta neule pyykkinarulle tai henkariin niin, että se ei pääse venymään tai tippumaan. Tuuleta neuletta useampi tunti tai yön yli.
Pakastaminen
Laita villainen tuote muovipussiin ja aseta muovipussi pakastimeen muutamaksi tunniksi tai vuorokaudeksi.
Lumipesu
Lumipesuun sopivin ajankohta on pakkasella, puhtaan lumen sadettua. Nosta aluksi neule ulos viilenemään, mutta älä laita sitä hankeen, jotta neuleen lämpö ei sulata lunta kiinni neuleeseen. Kun neule on viilentynyt voit asettaa sen tasoksi hankeen, ripottele lunta myös neuleen päällipuolelle ja anna olla näin muutaman tunnin ajan.
Vesipesu
Vesipesu kannattaa aina ensisijaisesti tehdä paikallisesti kohtaan, jossa lika on. Kastele tahra kevyesti kädenlämpöisellä vedellä, jossa on villanpesuainetta mukana ja anna seoksen vaikuttaa hetken aikaa. Hiero tahraa kevyesti sormin tai kostealla pyyhkellä, mutta varo hankaamasta kohtaa liikaa. Huuhtele lopuksi kevyesti vedellä ja aseta neule tasolle kuivamaan.
Nukka
Nukkaantuneesta neuleesta kannattaa poistaa nukat tasaisin väliajoin, jotta neule pysyy siistinä. Nukkaantumista voit vähentää välttämällä neuleen altistumista hankaukselle tai neulomalla tiiviimpää neulosta.
Varsiterä tai -höylä
Varsiterä tai -höylä löytyy useimmista kotitalouksista ja ne toimivatkin loistavasti myös nukan poistoon neuleista. Teriä käytettäessä on hyvä huomioida, että terää liikutellaan kevyesti neuleen pinnalla sen tekstuurin suunnan mukaisesti ylhäältä alaspäin kevyin vedoin. Ole varovainen, jotta et paina höylää liikaa sillä saatat vahingoittaa neuleen pintaa tai tehdä siihen reiän.
Nukkakampa
Kampaa neuletta pehmeällä tasolla ylhäältä alaspäin taas seuraten neuleen tekstuuria. Kammattaessa neule kannattaa pitää toisella kädellä suht kireänä tasona, jotta kampaaminen on helpompaa, älä kuitenkaan venytä neuletta liikaa, jotta se ei menetä muotoaan. Kammatessa voit käyttää kovempaa painetta, jos nukat eivät tunnu irtoavan.
Nukkaleikkuri
Nukkaleikkuri on kätevä laite, joka kerää leikatut nukat suoraan säiliöön, josta ne on helppo myös poistaa. Nukkaleikkuria käytettäessä on oltava tarkkana, liian kovaan painaminen voi vahingoittaa neulosta tai tehdä siihen reikiä.
Neuleiden säilyttäminen
Suosittelemme säilyttämään neuleet viikattuina vaatekaapissa tai valoisassa paikassa, mutta ei kuitenkaan suorassa auringon paisteessa, jotta valo ei pääse haalistamaan värejä. Emme suosittele ripustamaan neuleita naulakoihin tai henkareihin sillä neuleet voivat herkästi venyä, jolloin niihin saattaa jäädä pussittavia kohtia.
Tuholaiset
Villan yleisimmät tuholaiset ovat muun muassa vyö- ja ihraturkiskuoriaiset sekä vaatekoit. Tuholaisten ennaltaehkäisy on ensiarvoisen tärkeää siivoamalla ja imuroimalla lattiat ja kaapit säännöllisesti. Talvisäilytyksessä olevat vaatteet kannattaa tarkistaa muutaman kerran kesän aikana.
Tuholaisia voit karkottaa myös esimerkiksi kuivatuilla laventelin kukilla tai laventeli- ja punaseetriöljyllä. Myös punaseetristä valmistetut palikat toimivat loistavasti hyönteisten karkoittajina. Kun punaseetripalan tuoksu on hälvennyt voit kokeilla hioa sitä kevyesti hienolla hiekkapaperilla tai hieromalla sen pintaan muutaman tipan punaseetripuuöljyä.
Villaisten tuotteiden kierrättäminen
Ehjät villaiset tuotteet kannattaa ehdottomasti viedä vaatekeräykseen, jolloin vaatteen käyttöikä kasvaa. Mikäli vaatteissa on pieniä, korjattavissa olevia reikiä tai puuttuvia nappeja, kannattaa vaatteet parsia tai muuten korjata, jolloin ne kelpaavat vielä vaatekeräykseen.
Rikkinäiset, käyttöön kelpaamattomat villavaatteet ja asusteet kuuluvat poistotekstiilien keräykseen, voit tarkistaa oman alueesi kierrätyspisteet Kierrätysinfon kautta. Huomaathan, että poistotekstiileihin eivät kelpaa kosteat, ötökkäiset, homeiset tai voimakkaan hajuiset tekstiilit.
Lue lisää tekstiilien kierrättämisestä Martoilta.
Tilausvärjäys - mitä & kuinka?
-
Mikä on tilausvärjäys?
Tilausvärjäyksellä tarkoitamme lankoja ja sävyjä, jotka värjätään meillä tilauksesta. Tällaisia voi olla muun muassa erikoissävyjen ja lopetettujen sävyjen värjääminen, suurten määrien ja esimerkiksi paitalankojen värjääminen, jolloin pystymme varmistamaan, että kaikki langat värjäytyvät mahdollsimman samanlaisiksi keskenään. Voit myös värjäyttää omia lakojasi tai suunnitella oman kustom-sävyn kanssamme.
-
Miten teen tilauksen?
Tilauksen voit tehdä laittamalla meille viestiä alla olevan lomakkeen kautta. Laitamme sinulle tilauksesi vahvistusviestin pikimmiten ja vahvistamme värjäysaikataulun kanssasi. Muistathan ilmoittaa seuraavat tiedot tilausta tehdessäsi:
- lankapohja ja määrä
- sävy, jolla haluat langat värjättävän (voit kertoa sävyn nimen, kuvailla sitä tai laittaa kuvan sävystä. Mikäli haluat kustom-värjäyksen voit kuvailla sävyjä sanallisesti tai liittää mukaan kuvakollaasin. Mikäli haluat apua värin tai värien ja värjäystekniikan suunnitteluun voit laittaa viestiä - opastamme sinua mielellämme!
- mahdollinen aikataulu - emme pidä kaikkia lankapohjia varastossa, joten lankojen tilauksessa voi mennä aikaa.
-
Mitä voin tilata?
Tilausvärjäyksinä voit tilata valikoimamme sävyjä ja lankoja sekä värjäyttää omia lankojasi tai kustom-värejä dyecat STUDIOn tarjoamiin lankapohjiin. Voit tilata kaikkia valikoimamme lankapohjia.
Tutustu lankapohjiin klikkaamalla;
85% suomalainen lampaanvilla, 15% nylon
175m/50g
Puikkosuositus 2.00-2.50
85% suomalainen lampaanvilla, 15% nylon
230m/100g
Puikkosuositus 3.00-4.00
100% suomalainen lampaanvilla
350m/100g
Puikkosuositus 2.00-3.00
100% suomalainen lampaanvilla
220m/100g
Puikkosuositus 3.00-4.50
100% suomalainen lampaanvilla
80m/100g
Puikkosuositus 6.00-8.00
100% suomalainen lampaanvilla
175m/100g
Puikkosuositus 4.00-5.50
-
Kustom sävyt ja langat
Huomaa, että etäkaupan 14 päivän peruuttamisaika ei koske kustom-värjättyjä tuotteita tai asiakkaan omia lankoja.
Voit värjäyttää meillä omia lankojasi tai suunnitella oman kustom-sävyn kanssamme. Omien lankojen värjäykseen soveltuvat proteiinikuituiset langat (villa, alpakka, silkki, koirankarva jne.), joissa on 75-100% eläinperäistä kuitua. Huomaa, että emme värjää superwash-käsiteltyjä lankoja, sillä olemme superwash-vapaa värjäysstudio.
Omien lankojen värjäyttämisessä kannattaa ottaa huomioon se, että langat käyttäytyvät eri tavalla. Olethan siis yhteydessä meihin ja ilmoitat mahdollisimman tarkasti mitä lankaa haluat värjäyttää.
Kustom-värjäykset ja -langat hinnoitellaan aina erikseen, ilmoitamme hinta-arvion värjäyksestä antamiesi tietojen perusteella.
-
Hinnasto
Tilausvärjäyksissä käytämme pääsääntöisesti samaa hinnoittelua, kuin vastaavien verkkokauppamme valikoiman lankojen kohdalla. Kustom-värjäysten ja -lankojen kohdalla ilmoitamme hinta-arvion värjäyksestä antamiesi tietojen perusteella. Ilmoitamme sinulle aina arvion tilauksesi kustannuksista (värjäys + toimitus) paluuviestissämme.