Online / Offline-sukat eli miten opin fade-tekniikan kerrosvaihteluilla

 
Blogisarjamme ensimmäinen ilmainen neuleohje on pyhitetty millekkä muullekaan kuin kuuluisalle fade-tekniikalle! 
Monet ovat kyselleet tekniikan perään ja nyt me päästään avaamaan teille tätä tekniikkaa täällä dyecatilla Online / Offline sukkien muodossa. Sukkien ohjetta voi myös soveltaa puseroihin, huomaa että vain muutamalla sävyllä häivyttäessä kannattaa väliosoista neuloa pidemmät ja itse fadeen voi halutessaan lisätä extra-kerroksia.
Fade-tekniikasta puhuttaessa tarkoitetaan neulosta, jonka lopputuloksena on liukuvärimäinen jälki. Tekniikoita on useampia, joita voidaan tehdä mm. langan vaihdoilla, kaksinkertaisesti neulottuna ja kerrosvaihteluina toteutettuina, tässä postauksessa me perehdytään juurikin kerrosvaihteluina toteutettavaan fadeen.
Langat ja puikot kouraan niin päästään alottamaan!
Online / Offline sukat ovat näyttävät, mutta helpot perussukat, joiden liukuvärjäystä muistuttava kuviointi saadaan aikaiseksi kerrosvaihteluilla. Sukissa on kaksinkertainen, tukeva resori sekä yksinkertainen ja nopea tiimalasikantapää, joka on muokattavissa myös vahvistetuksi kantapääksi. Ohjeessa neuvotaan fade-tekniikan käyttöä, jota voi helposti soveltaa myös muihin neuleprojekteihin sekä neuvotaan langan valinnassa parhaan liukuvärjäystä muistuttavan lopputuloksen saamiseksi. 
Jaa oma fadesi tägäämällä dyecat STUDIO Instagramissa @dyecatstudio sekä käyttämällä hästägejä #OnlineOfflineSukat ja #OnlineOfflineSocks.
Löydät ohjeen myös Ravelrysta.
Koot 36-38 (39-41)
Mitat (cm):
Varren pituus 23 cm
Varren ja jalkapohjan ympärys 20,5 cm (21,5) cm
Raidoitus kokonaisuus (2 x liukuma + perusväri): n. 10 cm
Värinvaihto/ liukuma: n. 3 cm
Pelkkä 1 väri: 3,5 cm
 
Lanka:
dyecat STUDIO 
Kitten sukkalanka
85% suomalainen villa, 15% nylon
50g / 175m
 
Langanmenekki:
Kuvien sukissa lankalankku In a galaxy far, far away
Kokonaismenekki 388 m (110g)
 
A (Hey Pussycat!) n. 60 m (17g)
B (I have the high Ground) n. 60 m (17g)
C (Do the magic hand thing) n. 74 m (21g)
D (Baby Yoda) n. 74 m (21g)
E (Mando) n. 60 m (17g)
F (Da ba dee da ba di) n. 60 m (17g)
 
Tiheys 10 cm x 10 cm:
36 s x 56 krs
 
Tarvikkeet:
2.0 mm sukkapuikot 5 kpl
Päättelyneula tai virkkuukoukku päättelyyn
 
Lyhenteet:
2 o yht = neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen
krs = kerros
n = nurin
o = oikein
s = silmukka
ylivetokavennus = nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä se nostetun s läpi.
 
Miten valitsen langan käytettäväksi fade-tekniikassa?
  • Yhdistävä tekijä, esimerkiksi värin syvyys tai värikylläisyys; yhtä vaaleat ja tummat värit sulautuvat helposti toisiinsa (ks kuva 2). 
  • Toisiinsa raidoitettavissa langoissa on samoja värejä; esimerkiksi edeltävän langan pohjaväri ja tulevan langan specklet (täplät) ovat samaa väriä (ks. kuva 3) tai kummassakin langassa on samanlaisia specklejä (ks. kuva 4) tai kummassakin langassa on sama / samantyyppinen pohjaväri (ks. kuva 5)
  • Specklet: luo epätasaisuutta neulokseen, joka auttaa liukuvärimäisen lopputuloksen saamisessa (ks. kuva 6)
  • Punainen lanka/ teema: esim. Sävyt vaalenevat / tummuvat (ks. kuva 7) tai vaihtavat väriä
 
Värien valitseminen fadeen
Miten valita värit fadeen
Kuva 2: Hey pussycat ja I have the high ground / Baby yoda ja Do the magic hand thing
Kuva 3: Pohjaväri + sp sama esim. Do the magic x I have the High ground /
Kuva 4: specklet samat Mando x Baby yoda / Sweet dreams are made of cats x Is this how kittens are made?
Kuva 5: sama pohjaväri Sweet x The girl in Byakkoya/ Mando x Da ba dee da ba di / Lady of the House Speaking x Baby yoda)
Kuva 6: Pop Larkin + The girl in / Do the m x tosca / tosca x chopper
Kuva 7: online offline - In a galaxy far, far away-lankku
Kuva 8: Pingu 2.0 - The Thing - Kalle

 

Ohje:


Aloita luomalla 68 (72) s sukkapuikoille eli 17 (18) s / puikko sävyllä A. Yhdistä suljetuksi neuleeksi ja jatka neuloen resoria *2o, 2 n* joustinneuleena toistaen “-,-”, kunnes resorin korkeus on noin 6 cm. 
 
Valmistaudu seuraavaksi kaksinkertaisen resorin kiinnittämiseen. Taita resori kaksinkerroin (eli resorin korkeudeksi muodostuu n. 3 cm) ja neulo resorin reuna kiinni neulottavaan kerrokseen seuraavasti; Nosta 1. s  neulomatta puikolle ja poimi vastaava silmukka resorin reunasta ja neulo nämä yhteen. Toista läpi kerroksen.
Ole tarkkana poimiessasi resorin reunan silmukoita, neulo yhteen aina toisiaan vastaavat silmukat, jotta resori ei lähde kiertämään.
 
Kun olet kiinnittänyt resorin kaksinkerroin, jatka neuloen oikein kaikilla 68 (72) silmukalla, kunnes värillä A on neulottu yhteensä 3,5 cm.
 
Valmistaudu vaihtamaan väriä ja neulo seuraavasti;
Vaihda sävy B ja neulo 1 krs
Vaihda sävy A ja neulo 3 krs
Vaihda sävy B ja neulo 1 krs
Vaihda sävy A ja neulo 2 krs
Vaihda sävy B ja neulo 2 krs
Vaihda sävy A ja neulo 2 krs
Vaihda sävy B ja neulo 3 krs
Vaihda sävy A ja neulo 2 krs
Vaihda sävy B ja neulo 3 krs
Vaihda sävy A ja neulo 1 krs
  
Jatka neuloen pelkästään sävyllä B, kunnes olet neulonut noin 3,5 cm pelkästään sävyllä B ja tee toinen värinvaihto: C 1 krs, B 3krs, C 1 krs, B 2krs, C 2 krs, B 2 krs, C 3 krs, B 2 krs, C 3 krs ja B 1 krs
 
Jatka neuloen sävyllä C, kunnes olet neulonut noin 3,5 cm pelkästään sävyllä C ja tee värinvaihto kuten edellä sävystä C sävyyn D. 
Viimeisen sävyllä C neulotun kerroksen jälkeen neulo vielä 2 krs sävyllä D ja valmistaudu neulomaan kantapää.

 

Sukkien värityksen kanssa on lupa leikitellä!

 

Tiimalasikantapää:

Tiimalasikantapää neulotaan sävyllä D 1. ja 4. puikon silmukoilla, eli kantapäässä on yhteensä 34 (36) silmukkaa. Kantapään muoto tehdään neulomatta nostetuilla ja kiristetyillä  silmukoilla, joita neulotaan kummallekin puikolle 8 (9). Nostettavat silmukat sijoittuvat 1. puikolla puikon loppuun (nurjalla puolella ensimmäiset silmukat) sekä 4. puikolla puikon alkuun (oikea puoli).

Olet nyt kerroksen vaihtumakohdassa, 4. ja 1. puikon välissä. Neulo kaikki 1. puikon silmukat oikein.  Käännä työ, olet nyt työn nurjalla puolella;

Nosta 1. silmukka oikein neulomatta ja kiristä silmukka niin tiukaksi, että se näyttää siltä kuin puikolla olisikin 2 silmukkaa yhden sijaan. Neulo loput 1. ja 4. puikon silmukat nurin.

Käännä työ;

Olet nyt työn oikealla puolella 4. puikon alussa. Nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta ja kiristä silmukka niin tiukaksi, että se näyttää siltä kuin puikolla olisikin 2 silmukkaa yhden sijaan. Neulo loput 4. ja 1. puikon silmukat nurin. Ja käännä työ.

Jatka näin, kunnes kummallakin puikolla on jäljellä enää 9 (10) kiristämätöntä silmukkaa. Olet nyt työn oikealla puolella 4. ja 1. puikon välissä. Neulo seuraavaksi kaikki 1. puikon silmukat oikein, eli myös kiristetyt 8 (9) silmukkaa, jatka neuloen oikein 2. ja 3. puikon silmukoilla. Neulo 4. puikon kaikki silmukat, eli myös 8 (9) kiristettyä silmukkaa, oikein. 

Olet taas 4. ja 1. puikon välissä. Neulo vielä 3 krs sileää kaikilla 4. puikolla eli yhteensä olet neulonut 4 krs sileää.

Olet jälleen 4. ja 1. puikon välissä. Neulo seuraavaksi 1. puikolta 10 (11) silmukkaa oikein, käännä työ, olet nyt työn nurjalla puolella ja nosta 1. silmukka oikein neulomatta ja kiristä nostettu silmukka niin tiukaksi, että se jälleen näyttää puikolla siltä, kuin yhden silmukan sijaan sillä olisikin kaksi silmukkaa. Neulo loput 1. puikon silmukat nurin. Olet yhä työn nurjalla puolella; neulo 4. puikolta 10 (11) silmukkaa nurin ja käännä työ. 

Olet nyt työn oikealla puolella, nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta ja kiristä nostettu silmukka niin tiukaksi, että se jälleen näyttää puikolla siltä, kuin yhden silmukan sijaan sillä olisikin kaksi silmukkaa. Neulo loput 4. puikon silmukat oikein. 

Neulo 1. puikolta oikein 11 (12) silmukkaa, eli kiristettyyn silmukkaan asti plus yksi silmukka sen jälkeen, ja käännä työ. Nosta taas nurjalla puolella ensimmäinen silmukka neulomatta ja kiristä, neulo loput 1. puikon silmukat nurin.

Neulo 4. puikolta 11 (12) silmukkaa nurin, eli taas kiristettyyn silmukkaan asti plus yksi silmukka sen jälkeen. Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta ja kiristä, neulo loput 4. puikon silmukat oikein. 

Jatka neuloen oikein 1. puikon oikealla puolella ja nurin 4. puikon nurjalla puolella aina kiristetyn silmukan jälkeen vielä yksi silmukka, nostaen seuraavalla kerroksella (1. puikon nurjalla puolella ja 4. puikon oikealla puolella) ensimmäinen silmukka oikein neulomatta ja kiristäen tiukasti, kunnes puikkojen kaikki silmukat on nostettu neulomatta ja kiristetty (1. puikon loppu ja 4. puikon alku).

Viimeisenä kiristetään 4. puikon viimeinen 17(18). Silmukka, jonka jälkeen jatketaan neuloen normaalisti oikein kaikilla puikkojen 68(72) silmukoilla.

 

Tiimalasikantapää mahtuu helposti myös sukkiin.

 

Jalkapöytä:

Jatka neuloen sävyllä D, kunnes olet neulonut noin 3 cm kantapään jälkeen ja valmistaudu vaihtamaan sävyä kuten edellä (E 1 krs, D 3 krs, E 1 krs, D 2 krs, E 2 krs, D 2 krs, E 3krs, D 2 krs, E 3 krs ja D 1 krs).

Vaihdon jälkeen jatka neuloen sävyllä E noin 3,5 cm ja valmistaudu vaihtamaan sävyyn F kuten edellä. Muista sovittaa sukkaa usein, jotta osaat arvioida kärjen kavennusten aloittamisen.

Kun olet vaihtanut sävyyn F jatka neuloen, kunnes pikkuvarvas peittyy ja aloita kavennukset.

Online/Offline sukkien kavennukset tehdään leveinä nauhakavennuksina  1. ja 3. puikon lopussa sekä 2. ja 4. puikon alussa seuraavasti;

 1. ja 3. puikko: Neulo kaikki puikon silmukat oikein, kunnes puikolla on jäljellä enää 3 s. Neulo 2 o yht, neulo 1 s o.

2. ja 4. puikko: Neulo 1 s oikein, nosta 1. silmukka neulomatta, neulo seuraava s oikein ja vedä se nostetun läpi = ylivetokavennus. Neulo loput puikon silmukat oikein.

 

Tee kavennukset joka kerros, kunnes jäljellä on enää 2 s / puikko eli yhteensä 8 silmukkaa. Katkaise lanka noin 15 cm pitkäksi pätkäksi ja vedä se kaksinkerroin taitettuna jäljellä olevien 8 silmukan läpi käyttäen apuna virkkuukoukkua tai päättelyneulaa. Vedä langan häntä silmukaksi muodostuneen pätkän läpi ja kiristä silmukat tiukaksi renkulaksi tasaisesti vetäen.

 

Vie lanka vielä muutaman kerran silmukoiden läpi ja päättele loppulanka työn sisäpuolelle.

 

Toinen sukka:

Neulo kuten edellä, mutta vaihda värien paikka seuraavasti;

F (resori)

E (varsi)

D (nilkka)

C (kantapää)

B (jalkapöytä)

A (varpaat)

 

Päättele langanpäät päättelyneulalla tai virkkuukoukulla, voit myös viimeistellä sukat kostuttamalla ne kevyesti, joko liottamalla viileässä väljässä vedessä tai suihkuttamalla niiden päälle vettä suihkupullolla ja käärimällä pyyhkeeseen. Kuivaus tasona hetken kuluttua.

Sit vaan sukat jalkaan ja menoksi (tai kohti uusia neuleprojekteja)!

Laita meille kommentti-boxiin koodia minkä värisiin sukkiin olet päätynyt!

Hilja

/ dyecat STUDIO

Valmiit sukat on herkut!
Takaisin blogiin

Kommentoi

Huomaa, että moderoimme kommentointia. Hyväksymme kommentit aina ennen niiden julkaisua.