Pörröneule ihan tavallisilla langoilla

Mohairimainen lopputulos millä vaan langalla?! Onko se edes mahdollista?

 

Oletko haaveillut täydellisestä pörröneuleesta, mutta mohairit ja muut pörröneuleet eivät nappaa? 

Ei hätää, koska tämän tekstin aikana neuvomme mite saat ihanan pörröisen tunnun neuleeseen käyttämättä senttiäkän mohairia!

Lukiessasi opit minkälaisia lankoja voit harjata pörröiseksi, millä välineillä ja tekniikoilla harjaus onnistuu helpoiten ja miksi valmiin neuleen harjaaminen on niin kivaa!

 

Kuvassa dyecat STUDIOn Rahka-pipo, jossa ihastuttaa harjattu kotimainen Hahtuvalanka Chunky.

 

Syitä mohairin karttamiseen voi olla monia; mohair voi tuntua monelle herkkäihoiselle kutittavalle, sitä voi olla vaikea neuloa ja purkaa sekä eettisen mohairin saatavuus on vielä hankalaa tai ehkä löysitkin täydellisen värisen villalangan, mutta se olisikin vielä ihanampi pörröisenä? Esimerkiksi juuri käsinvärjättyjen lankojen harjaamiseen luo ihanaa vesivärimäistä hattaraa neuleeseen kuin neuleeseen!

 

 

 

Minkälainen lanka soveltuu harjaukseen?

Lähestulkoon millainen vaan superwash-käsittelemätön villa- tai villasekoitelanka soveltuu harjaukseen. Superwash-käsitelty lanka ei pörröönny, sillä käsittelyn seurauksena langat pinnoitetaan huopumisen estämiseksi, mikä samalla estää villakuidun pörrööntymisen harjaamalla. (Lue lisää superwash-käsittelystä Making Stories - Knitting sustainably - blogista). 

Parhaan lopputuloksen saat käyttämällä löyhäkierteistä lankaa, tiukkakierteisten lankojen harjaaminen vaatii enemmän hankausta ja kovemman harjan. 

 

dyecat STUDIOn langoista pörrööntyvät erinomaisesti seuraavat langat:

  

Millä välineillä voin harjata neuleita?

Harja kannattaa valita neuleen langan sekä halutun pörröisyyden mukaan; löyhempikierteiseen ja herkempään lankamateriaalin suosittelen valitsemaan pehmeämmän harjan, esimerkiksi Ecotools kuivaharjan harjakset ovat pehmeitä, jonka seurauksena harjatessa on helpompi hallita pörröisyyttä ja sen laatua.

Jämäkämmälle langalle soveltuvat hius- tai kynsiharjat, esimerkiksi Tangle Teezer-harja soveltuu loistavasti hahtuvalangan pörröttämiseen.

 

 

Miten harjaan?

Harjaaminen tehdään aina valmiiseen neuleeseen, joka on blokattu muotoonsa. Harjaamista kannattaa ensin harjoitella paikkaan, josta se ei näy, kuten neuleen sisäpinnalle, kun itselle soveltuva taktiikka alkaa löytyä, voit siirtyä harjaamaan ulkopintaa.

Harjaaminen aloitetaan niin sanotusti ylhäältä eli pipoissa päälaesta, josta siirrytään hiljalleen aina alaspäin, käännettävät resorit tietysti vielä erikseen aloittaen resorin alareunasta. Puseroissa suosittelen aloittamaan pääntieltä ja olkapäistä siirtyen alemmas torsossa, hihat harjataan erikseen aloittaen resoreista ja siirtyen ylöspäin kohti olkapäitä.

Pörrön saat tehokkaimmin aikaan kun harjaat neulepintaa kovalla tasolla lyhyillä, nykivillä liikkeillä, nostaen harjaa hieman ylöspäin. Näin irtoavat kuidut jäävät ilmavaksi hattaraksi neuleen pintaan, mutta kuidut eivät lähde irti.

 

 

Nyt voit muuntaa minkä vaan villaneuleesi mohairmaiseksi ihanuudeksi! Oletko kokeillut valmiin neulepinnan harjaamista aikaisemmin? Jaa vinkkisi kommenteissa!

 

Takaisin blogiin

Kommentoi

Huomaa, että moderoimme kommentointia. Hyväksymme kommentit aina ennen niiden julkaisua.