Neulepiireissä jo useamman vuoden trendanneet silmukkamerkit jaksavat ihastuttaa, mutta mihin niitä oikein käytetään? Ja miten silmukkamerkkejä käytetään?
dyecat STUDIOn She is a pearl-silmukkamerkit ovat ihanan suloiset.
Mihin silmukkamerkkejä käytetään?
Silmukkamerkkejä käytetään käsitöissä merkitsemään tehtyjä muutoksia, kuten kavennuksia tai lisäyksiä sekä erilaisia raportteja mm. pitsi- ja kirjoneuleissa, jolloin neulominen on helpompaa eikä ohjetta tarvitse mahdollisesti seurata niin tarkasti. Esimerkiksi pintaneuleina toteutettavissa projekteissa silmukkamerkit auttavat hahmottamaan kuvioinnin alkamista ja eri raportteja varsinkin, jos kuviointi alkaa näkymään selkeämmin vasta useamman kerroksen jälkeen. Lyhennetysti siis silmukkamerkit auttavat pitämään käsityöprojektit järjestyksessä sekä jäsentelemään mitä neuleessa on tehty ja milloin - tämä on suuri apu varsinkin silloin, kun projektin kanssa on päässyt käymään pidempi tauko.
Voit käyttää silmukkamerkkejä merkitsemään myös esimerkiksi kerroksia tai mitattuja pituuksia sekä laskea silmukat niitä luodessa; kokeile asettaa silmukkamerkki joka 20. tai 25. silmukan jälkeen, jolloin silmukkamäärän laskeminen helpottuu, varsinkin töissä, joihin vaaditaan useita satoja silmukoita.
Silmukkamerkkejä voi käyttää esimerkiksi kuvion alun keskittämiseen ja kuvioalueen rajojen määrittämiseen (kuvassa).
Neuleita suunnitellessa tykkään itse käyttää runsaasti silmukkamerkkejä merkkaamaan kaikkia tehtyjä muutoksia, sillä neuletta neuloessa jää kirjallisten muistiinpanojen tekeminen harmillisen usein tekemättä! Usein myös neulomiseen voi tulla pidempiäkin taukoja, jolloin merkinnät auttavat muistamaan missä kohtaa ollaan ja mitä ollaan viimeksi tehty. Ohjetta puhtaaksi kirjoittaessa on paljon helpompi seurata neuletta silmukkamerkkien avulla.
Merkitsen mm. seuraavat asiat (ja usein koodaan vielä eri muutokset silmukkamerkin mallilla ja värillä); puikkokoon vaihdos, resorin loppu (jos ei näkyvä), kaikki kavennukset ja lisäykset, kainalon kohdan, langan vaihtumisen (tämä usein vain värin käyttäytymisen takia värikkäiden lankojen kohdalla), virheet (varsinkin jos niitä ei pysty enää korjaamaan purkamalla), jolloin ne voi korjata jälkikäteen päälle silmukoimalla tms., halkiot, kohdistukset tasoina neulottavissa projekteissa, löysät silmukat, nappien kohdat, silmukoitavien alueiden rajat tai alkupisteen sekä tietysti raportit pinta-, pitsi- ja kirjoneuleissa... Lista voisi olla vieläkin pidempi, mutta ehkä tässä on tarpeeksi tältä erää!
Millaisia silmukkamerkkejä on?
Silmukkamerkkejä on erilaisia ja niitä voikin löytää toinen toistaan ihanampina versioina. Silmukkamerkit voidaan jakaa kahteen eri ryhmään; liikuteltaviin, joissa on jonkinmoinen avattava mekanismi sekä kiinteisiin.
Liikuteltavat silmukkamerkit soveltuvat lähes kaikkeen edellä mainittuihin silmukkamerkkien käyttöön, riippuen liikuteltavan mekanismin koosta. Monipuolisuutensa ansiosta niitä on helppo käyttää neuleita suunniteltaessa ja erilaisia tekniikoita merkitessä. Monissa liikuteltavissa silmukkamerkeissä on papukaijalukko tai niissä on hakanen, jotka on helppo kiinnittää silmukkaan tai silmukoiden väliin sekä poistaa tarvittaessa. Liikuteltavat silmukkamerkit voidaan jättää kiinni neuleeseen mihin kohtaan tahansa sen edetessä ja poistaa jälkikäteen.
Kiinteät silmukkamerkit sujautetaan puikolle haluttuun kohtaan silmukoiden väliin ja se pysyvät nimensä mukaisesti kiinteästi neuleessa liikkuen kerrosten mukana neulottaessa. Kiinteät silmukkamerkit ‘neulotaan’ muiden silmukoiden mukana nostaen se puikolle silmukoiden neulomisen lomassa. Kiinteillä silmukkamerkeillä voit merkitä esimerkiksi erilaiset raportit pitsi-, pinta- ja kirjoneuleille tai toistuvat silmukoiden kavennukset ja lisäykset. Kiinteitä silmukkamerkkejä voit käyttää työssä myös silmukkalaskurina; esimerkiksi neulepuseroissa voit asettaa kiinteät silmukkamerkit merkitsemään neuleen sivut sekä pääntien keskikohdan.
Millainen on hyvä silmukkamerkki?
Hyviä silmukkamerkkejä on yhtä monta kuin käyttäjiäkin ja hyvän silmukkamerkin piirteet vaihtelevat käyttäjän maun mukaan - aivan kuten langoissakin!
Itse suosin yksinkertaisia silmukkamerkkejä, joissa ‘killuttimet’ ovat pienehköjä, kapeita eivätkä ne paina paljoa. Kun suunnittelen suurissa neuleita, suosin minimalistisia muovisia, liikuteltavia silmukkamerkkejä, joita on useissa eri väreissä, näin voin koodata merkinnät väreittäin. Sukkien kohdalla nautin hulluttelevammasta menosta ja silloin silmukkamerkit saavat olla näyttäviä ja koristeellisia, jolloin neulomisestakin tulee mukavampaa, kaunista sillmukkamerkkiä on ihana seurata.
Muutamia perusasioita, joita hyvissä silmukkamerkeissä kuuluu mielestäni olla;
- Ne ovat oikean kokoisia ja mallisia puikoille - kinnaava silmukkamerkki ei todellakaan ole mukava käytössä!
- Silmukkamerkin tulee olla suurpiirteittäin sileä ja metalliosien kunnolla väännettyjä, jotta silmukkamerkin killutin ei pääse tarttumaan neuleeseen ja pahimmassa tapauksessa aiheuttamaan nyppyjä.
- Silmukkamerkki on kevyt varsinkin, jos se on roikkuvaa mallia, jotta painavat neuletyöt eivät rasita ranteita entisestään. Lisäksi ne eivät pääse venyttämään silmukoita painollaan ja neulos pysyy siistinä.
dyecat STUDIOn valikoimasta löydät laajan valikoiman silmukkamerkkejä erilaisiin makuihin!
Mikäli neulominen tuntuu jo tarpeeksi välineurheilulta, ei hätää, sillä monet arkiset, laatikoissa pyörivät esineet soveltuvat tähän käyttöön myös. Esimerkiksi jämälangan palaset toimivat loistavasti silmukkamerkkeinä ja ne on helppo sitoa silmukoiden väliin tai silmukoihin kiinni eivätkä ne takuuvarmasti venytä neulosta. Myös hakaneulaset tai kumilenkit voivat toimittaa silmukkamerkin virkaa - aina ei tarvitse hankkia uusia välineitä harrastuksiin, tärkeintä on nauttia harrastamisesta!
Silmukkamerkit voit korvata esimerkiksi jämälangan pätkillä, kumilenkeillä, hakaneulasilla tai vaikka korvakoruilla!
Minkälainen on sinun mielestäsi paras silmukkamerkki? Tai mikä on paras niksipirkkasi korvaamaan silmukkamerkkejä? Jaa kokemuksiasi ja suosituksiasi kommenteissa kaiken kässäkansan luettavaksi!